kerja oh kerja

February 11, 2014 at 11:22 pm | Posted in Uncategorized | 7 Comments

Assalamualaikum. salam sejahtera. hello~

Alhamdulillah akhirnya ada kesempatan bagi aku menulis post dan update blog yg berhabuk teramat ni..kelakar rasa bila tgk gambar2 aku dlm page ni..muda kot! hihi..

Just nak share kehidupan aku stlh bekerja..2014 kira tahun kedua aku ngajar (xsampai setahun lg sbnarnya).. Aku dipanggil posting julai 2013..sedih gak la sbb xdpt negeri sndri..tp redha je sbb member budak sains math ramai dpt posting sabah sarawak. Sekolah yg dimaksudkan ialah SMK Agama Pahang yg terletak di Muadzam Shah. First day lapor diri tu mmg redah jela sampai pusing bulatan kat muadzam tu 2 3 kali sbb sesat..hihi. Aku sorang je yg lapor diri aritu..ada 3 org dpt sek tu..tp dorang dah masuk sbb interim sek yg sama dgn posting, 

Mula2 tu mcm xde apa sgt sbb cikgu yg aku ganti tu blum dpt surat lapor diri sek baru lg..maka, aku agak rileks la minggu pertama tu..hehe~ bila akak tu da lapor diri ke sek baru, aku amik semua tugas dia..plg xboleh lupa sbb jadi guru kls form 3..dahla dorang nak pmr..batch last pmr lg..risau kot..tp alhamdulillah berjaya mengharungi tahun 2013 sbg seorang yg bekerjaya =)

Cabaran adlh pada tahun ni 2014..tetiba aku dpt jawatan yg agak penting dan agak berat..nasib baik jawatan tu menyebabkan aku xperlu jd guru kls..klo x, xtau la nak ckp cmner..klo thn lps, aku ngajar sains form 4, sains form 3, sains form 2, sivik form 4, pj form 3, dan lk form 2..subjek xberapa nak berat tu..tahun ni — sains form 1, sains form 3, fizik form 4, dan pj form 1..nampak mcm sikit tp mencabar la jugak..

Kalau nak cakap psl kerja ni aku rasa sampai sudah xabes aku taip post ni..kejap lg nak kena g asrama tgk budak pulak..(warden dah skrg)..huhu~ tp aku rasa plg xbleh blah aku jadi guru penasihat badar (automatik sbb aku warden biro kerohanian) tp dlm masa yg sama ajar pj dimana kena pakai baju pj spnjg ari yg ada pj tu..haih~ yg pentingnya skng ni hjg minggu xde chance nak balik johor sbb mmg selalu kena keluar ada program sek atau sbb bertugas warden..ada cikgu senior nasihat yg 2 3 tahun pertama posting sini mmg bnyk kena bagi kerja plus klo cikgu tu bujang atau blom ada anak..target utk cikgu laen tolak kerja atau mintak bwk budak program luar sek..sabarkan ajelah!

sekian. itu shj buat masa ini. adios~!

p/s: motif update blog sbb nak visit eunjiwonupdates dan komen(kalau sempat). ^_^ 

Advertisements

SASER dalam ingatan

January 30, 2013 at 1:07 pm | Posted in SASER | 2 Comments

Assalamualaikum n salam sejahtera

Sekian lama tidak update. maka, lahirlah post ini disebabkan kerinduan yg teamat terhadap bekas pelajar2 aku di saser. sekarang ni, dah lebih 6 bulan sejak aku habis praktikal di saser. pelajar2 aku tu pun dah form 5 sekarang. biarpun aku dah tak mengajar diorang lg, ingatan aku terhadap diorang takkan hilang. doaku sentiasa mengiringi diorang.

Buat semua budak2 Iota, Theta dan Delta, CIKGU SAYANG KORANG SEMUA!! Semoga korang dapat menjadi pelajar yg cemerlang di dalam kehidupan. 

Aku dengar2 semalam, 29/1/2013 pelajar2 form 4 daftar masuk. semoga student2 saya dapat menjadi senior contoh, jangan buli adik2 ye..hehe~ Teringat hari pertama aku mengajar di sana. terus kena mengajar 2 kelas aritu. kelas pertama aku mengajar kelas 4 iota, ajar fizik. kelas kedua 4 theta matematik tambahan. paling kalut ajar 4 theta la sbb kelas tu petang and tetiba kena mengajar addmath. Tak jangka langsung kena ajar addmath..tambah2, ada satu peristiwa kelakar yg berlaku pada aku pada hari tersebut. aku tak tau la budak2 iota n theta perasan ke tak. I wonder..hehe~ 

Aku dapat tau, sekarang ni masih tak ada cikgu fizik baru yg gantikan cikgu azman yg pindah akhir tahun lepas. Aku ok je kalau dapat offer mengajar sana. Sekarang ni aku masih tak bekerja. Tension kot tunggu posting ni. Apply guru ganti pun tak dapat2 lg. Tp mungkin rezeki aku mengajar kat tempat lain. Entahlah. huhu~ Apapun, aku harap kak Jennyta and cikgu2 fizik lain (kak tim and kak rusni) dapat handle student2 diorang dgn baik.

Sekian dulu, ada masa aku update blog lg..mungkin akan citer pasal saser lg..hehe~ Adios!

My Hari Raya Aidilfitri 2012

August 31, 2012 at 1:26 am | Posted in Uncategorized | Leave a comment

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua

Firstly, selamat hari raya buat semua umat Islam tak kira di mana anda berada…sangat lama aku tak update blog ni..lepas abes praktikal, aku da fikir2 da nak tulis apa dalam blog..idea nak tulis dah ada, tapi kemalasan tahap melampau memang mengatasi segalanya..huhu~

Aku mulakan dgn bercerita tentang persediaan sambutan hari raya aku tahun ni…tak seperti tahun2 sebelum ni, tahun ni family aku lambat start buat preparation raya..biasanya, minggu last puasa tu dah dalam proses kerja2 mengemas rumah, tukar langsir baru, lap semua tingkap, buat kuih raya..tp tahun ni, minggu akhir pun xstart lagi buat apa2..macam xde semangat raya je..huhu~ actually, ada sebabnya..nanti aku citer..hehe..lagi tiga ari nak raya, baru la kitorang start kerja2 tu sume…tp buat sikit2 je..kuih raya pun buat satu jenis je..aku agak sedih sbb tahun ni xdpt anyam ketupat sekali..huhu~ aku da xingat camne caranya, tp adik2 aku malas da nak ajar aku..so, mak aku n adik-adik aku jela yg anyam..sehari sebelum raya, iaitu ari sabtu tu kitorang sume wat keje2 memasak kat dapur…macam biasa, menu raya kitorang rendang ayam, ketupat, lodeh, sambal kacang, dan sambal goreng ala singapura…memang penat la aritu..huhu~ malam tu, aku susah nak tido…

Di pagi raya, aku bangun cam pagi2 biasa..agak tak berperasaan la..huhu~ sebabnya, arini ayah aku keje…aku da tau masa puasa lagi, so redha je xdpt blk kampung..before raya, aku da berangan da nak buat solat sunat raya kat masjid penawar…tp tahun ni xdpt jugak disebabkan sebab yg x dpt dielakkan..frust juga la..huhu~ dlm pukul 2petang, ayah aku balik…nasib baik juga la dia dapat keje half day je..kitorang sume siap2 la ngn baju raya…aku x baju raya sgt la sbb aku punya baju xsiap jahit lg…so, aku pakai je baju lain yg agak baru..tp aku xkesah pun..tema kitorang tahun ni purple..before bertolak ke kampung aku kat pontian, cam tahun2 lepas, kitorang bermaaf-maafan dulu..pastu amik gambo, then gerak…ok, agak jam la jalan..tp tu perkara biasa..stp tahun kitorang akan mengalami kesesakan jalan raya..Cuma, tahun ni kitorang xbalik singapore, kampung belah ayah aku..so, xde la kena hadapi jam kat tambak tu..hehe~ kitorang gerak dari umah 4.15petang..sampai umah atuk aku 7 lebih..perjalanan lebih lama dr biasa..lgpun, ayah aku lalu jalan lain, nak explore katanya..kat umah atuk aku, xramai pun sedara aku yg ada..ada mak ngah, mak teh, mak ija, mak su, abang meer ngn kak miah, pak ajis, dan mak ojan..yg lain maybe 2nd day raya baru balik…lepas beraya umah nek busu, kitorang balik umah..sampai umah dalam 12 tengah malam..

2nd day raya iaitu ari isnin, ayah aku keje lagi..sampai la ari sabtu..setiap hari dia balik malam..kitorang pun duk umah je..2nd day tu kawan qila, tiqa datang beraya…third day raya, kitorang plak dtg beraya umah dia..aku cam malas nak beraya sbb kat penawar ni, aku xde geng yg rapat…ada pun rabiatul tp dia keje kot..huhu~dlm minggu tu jugak, kawan2 aisyah, geng2 pekerja sakan dtg beraya…7th day raya, ayah aku balik kejap sbb nak g jemputan kawen anak sepupu dia kat kota tinggi..kitorang ikot sekali..alang2 kat kota, kitorang beraya umah mak long..dpt la jumpe cousin2 aku, kak mazlina, kaki ta, kak nur n faiq..mak long xbg kitorang balik selagi kitorang xmkn macaroni goreng dy..hehe~malam tu berlaku peristiwa yg menyedihkan bagi aku..tp malas nak tulis kat sini sbb xnak ingat lg..huhu~ -1st week raya memang membosankan-

8th day raya iaitu hari ahad, ayah aku dapat off..time 2la kitorang dpt berjalan..pas hantar barang2 qila ke asrama, kitorang g jb…ada jemputan kawen anak sepupu mak aku…pastu kitorang terus ke Melaka beraya umah sepupu ayah aku, wak Sabran…yg plg menyentuh hati aku, anak dy, kak lin siap2 bg kat mak dia, duit raya tuk kitorang adik-beradik sbb dia tau family aku akan dtg beraya umah dy stp tahun…aku plg suka tgk family wak sabran sbb walaupun dy agak senang, tp dorang sgt ramah, sgt menghormati tetamu n baik hati…sama cam mak ngah aku..Cuma bezanya, mak ngah aku bukan la family yg senang…wak sabran dan wak ani xkan lepaskan kitorang balik kalo xmkn..jauh perjalanan katanya..apapun, pas makan, kitorang gerak balik..otw, lalu kluang..kitorang singgah umah mak…naseb baik mak teh ada no baru mak..sbb tahun2 sebelum ni, kitorang mmg lost contact trus ngn mak..bila singgah umah dy, xde org..tahun ni, dapat juga akhirnya! ^_^ rupanya mak baru je sampai umah dr kampung dia…kesian jugak la kat mak..tp dapatla aku jumpa abang iqbal n izzat..da besar da izzat..nanti bila aku ada kenderaan sendiri, aku nak selalu jenguk mak n mak teh…sbb mereka adalah insan yg bnyak membantu aku..ok, dr umah mak, kitorang je asrama adik aku tuk hantar dy pulang..hehe..1st time 2 dy masuk lambat..naseb baik form 6..klo zmn aku dulu, kompem kene tahan..huhu~  sampai umah, mmg lepak sbb jauh perjalanan tp sungguh bermakna =)

Minggu ni, 2nd week raya, ada juga la org2 yg dtg beraya kat umah aku…kwn ibu, kwn ayah, mak long n makcik rokiah…tp minggu ni kitorang xde beraya ke mana2…aku ikut je bila ibu n ayah ajak beraya..sbb dlm hati, aku mmg nak sgt beraya umah org..huhu~ k la, 2 je setakat ini…kalau ada masa n ada benda menarik, aku sambung part II..hehe~ adios!

p/s: arini ari ke-3 puasa..aku jeles ngn ibu n ayah sbb da abes puasa enam..Selamat menyambut hari kemerdekaan yg ke-55, malaysia!

VENUS – Shinhwa (performance)

July 16, 2012 at 10:18 am | Posted in video clips | Leave a comment

assalamualaikum n good day everyone!

i think i should post this video in my blog..actually, i’m not a fan of shinhwa..just heard about them from people in twitter.. what i knew is they are an old idol group..i just heard this song recently (i have lots of free time n wifi access now)..what that’s caught my attention is even though their age is 30 something which is older than members of idol group now, their performance is awesome! they can dance powerfully just like the idol group which are younger than them..i respect them for this..besides, this song is fresh n i love it!

ME FIRST – Gilme ft Eun JiWon

July 16, 2012 at 9:54 am | Posted in CLOVER, ~eun jiwon~ | Leave a comment

Assalamualaikum n good day people!

just wanna share this awesome video..it’s Gilme’s performance in Music Bank..what makes me going crazy is there’s Eun JiWon! he’s becoming younger now with his look..i wanna be like him too! hehe~actually, i love this song when 1st time hearing it..nice work gilme unnie n jiwon oppa!

i’m back, finally!

May 15, 2012 at 4:01 pm | Posted in Uncategorized | Leave a comment

assalamualaikum n salam sejahtera semua…

rindu banget dengan wordpress ni..lama dah tak mencoret apa-apa..lagipun sekarang ni busy sebagai guru praktikal..for now, adios~~

p/s: sdg LDP tentang sistem LMS..hehe~

An oppa I know parody . CTP 120116

January 20, 2012 at 1:45 am | Posted in CLOVER, ~eun jiwon~ | Leave a comment

both of them are so funny..especially jiwon oppa

An oppa I know parody . CTP 120116.

Photo Clover Red Carpet on Seoul Music Award 190112

January 20, 2012 at 12:50 am | Posted in CLOVER | Leave a comment

CLOVER won best hip hop award..CLOVER daebak!!!

Photo Clover Red Carpet on Seoul Music Award 190112.

today is the day~

December 4, 2011 at 6:48 pm | Posted in my STORY~ | Leave a comment

assalamualaikum n salam sejahtera

harini my beloved parents akan berlepas pulang ke malaysia..^_^ ikut perancangan, dorang akan berlepas dari jeddah 4/12/2011 pukul 11.50pm ( waktu jeddah) bersamaan pukul 4.50 pg 5/12/2011 waktu malaysia… pagi tadi, aku jadi xkeruan sebentar..memikirkan apa yg dorang tgh buat kat sana..tetibe rasa nak demam…seriously i miss them a lot..same goes to my sisters…we as family jenis yg xluahkan i miss u, or i love u often..tp aku tau, dalam hati kami masing2 ambil berat antara satu sama lain n do care about ourself..it’s shown through our action though…isk~ rasa nak menangis plak mention benda ni..huhu~

hopefully, ramai la saudara-mara aku yg sambut dorang kat airport esok..please be safe my dear parent..

p/s: hujan menambahkan rasa sayu dlm diri aku..n menambahkan rasa malas nk buat keje…sungguh aku sgt slow sbb satu hari dpt siapkan satu keje je sedangkan keje2 yg kena buat melambak lg..huhu~ anyway, take care everyone! adios~ (sambil nyanyi lagu jiwon..^_^)

1 day more

December 3, 2011 at 11:22 am | Posted in my STORY~ | Leave a comment

assalamualaikum n salam sejahtera

sedar xsedar, tinggal 1 hari je lg my beloved parent akan berlepas dr mekah ke malaysia..aku harap dorang selamat sampai ke airport senai..even aku xde time 2, aku harap saudara-mara aku n adik aku 2 orang dpt menyambut dorang..bg pihak ak..sedih mmg sedih sbb aku xdpt join utk hari yg bersejarah tu…tp xpe, aku akan kuatkan semangat utk siapkan semua keje2 aku before balik umah next week..insyaallah aku plan nk blk khamis depan, after kelas fizik moden..alhamdulillah next week en yusof xde, so kls microteaching math khamis petang tu dibatalkan..lgpon, adik aku yg kat usim n kmj pon nk blk next week ari jumaat..so, kira ak blk ari khamis 2 kira awal la dr dorang..hehe~

satu lg, khamis aritu 1st kelas aku ngn dekan..tuk kelas microteaching fizik..baik jugak dekan ni..cuak gak aku mula2..takut gak la dy garang ke ape kan..hehe~ tp ok je dy..bg tips bnyk gile..nasib baik ak xpresent aritu..dpt tau tips2 dr prof..hope aku dpt gunakannyer dgn sebaik-baiknya time aku present n utk mengajar kat sek nnt..ak harap time aku present nnt aku dpt wat yg terbaik..klo boleh aku nk jadi Naega jeil jal naga…(amik lirik lagu 2NE1 jap..kekeke~)maksudnyer i’m the best..(aim tinggi gila kan..haha~) apepun lega ckit sebab dah lepas microteaching math..wlaupun xperfect, tp aku dah give my all utk microtaching tu..dgn dugaan smpai aku bengkak2 mata pagi present tu..alhamdulillah…

dua perkara plg aku risau sekarang ni tesis n microteaching fizik..tuk microteaching fizik kitorang kena mengajar 2x..sekali dlm english n sekali dlm bahasa melayu..kelas kitorg yg bwh dekan ni, prof nk yg bahasa melayu tu kitorg conduct an experiment..btul gak kata dekan, sbb kitorg xde pglmn nk handle eksperimen cmne,so, for the 2nd presentation, we should conduct an experiment in a class..sbg latihan wat ktorg..before g sek tuk praktikal nnt, at least da penah conduct experiment..

k la, tu je setakat ni..tata~~ ^_^

p/s: sorry if agak pelik penulisan aku kali ni..mixed feelings skng ni…hehe~

Next Page »

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.